maandag 13 december 2010

Auto van de toekomst

De auto van de toekomst is schoon en zuinig. Er is vooral veel aandacht voor alternatieve brandstoffen, maar ook voor nieuwe technieken.

Autofabrikanten werken aan allerlei brandstofbesparende technieken: motoren met een hoger rendement, lagere rolweerstand, aërodynamische verbeteringen, lichtere carrosserie. Met deze innovaties wil de autobranche de CO2-uitstoot van auto’s verlagen, zodat in 2012 de auto’s gemiddeld slechts 130 gram CO2 per km uitstoten zoals is afgesproken met de EU. Momenteel is de uitstoot nog meer dan 180 gram CO2 per km.
Ook aan opties die zuiniger rijden stimuleren, zoals een gaspedaal dat je laat voelen als je teveel gas geeft, of een boordcomputer die oplicht als het brandstofverbruik te hoog is worden al toegepast. Daarnaast is de vervoerssector op zoek naar alternatieve brandstoffen. Als alternatief gelden aardgas, waterstof en elektriciteit.

Stand van zaken

Biobrandstof

Allerlei noviteiten staan op til en sommigen staan zelfs al in de showroom. Er zijn bijvoorbeeld al auto’s beschikbaar die op biobrandstoffen (en daarnaast ook op ‘gewone’ brandstof) kunnen rijden. Er zijn al tal van pompstations die biodiesel of bio-ethanol bieden.

Aardgas

Ook aardgas is een alternatief. Auto’s op aardgas (of ‘CNG’: Compressed Natural Gas) zijn schoner én wat zuiniger dan auto’s op andere brandstoffen. Elke benzineauto kan - net als voor LPG - worden omgebouwd voor aardgas. Het aantal aardgaspompen stijgt. Binnen vier jaar moet er een landelijk dekkend netwerk zijn van 250 stations.

Elektrisch

Ook elektrisch autorijden kan al, maar de modellen die al op de markt zijn nog erg duur. In 2010 en 2011 zullen er veel automerken een elektrische auto op de markt brengen. De prijzen van elektrische auto’s zullen dan naar verwachting omlaag gaan.

Waterstof

Het gebruik van waterstof zit voornamelijk in de fase van experimenten. Pompen zijn er nauwelijks en auto's op waterstof zijn nog duur. Slechts een enkel automerk is al met de productie begonnen.

Hybrides

Hybrideauto's zijn al enkele jaren op de markt. Naast een benzinemotor hebben deze auto's ook een elektrische motor. Hybrides zijn een stuk zuiniger dan conventionele auto's. Een hybrideauto is weliswaar iets duurder in aanschaf dan een gewone auto, maar de gebruikskosten van een hybride zijn laag, vanwege de zuinigheid en lage afschrijvingskosten. Daarom pakt een hybride uiteindelijk goedkoper uit dan andere wagens in dezelfde klasse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten